سال میلادی جدید برای شهروندان سنگاپور بسیار خوب شروع شد، زیرا کشورشان جایگاه خود را در صدر ردهبندی قدرتمندترین گذرنامههای جهان پس گرفت.
بر اساس شاخص هنلی که گذرنامههای ۲۲۷ کشور در سراسر جهان را بر اساس دسترسی به این مقاصد رتبهبندی میکند، شهروندان سنگاپور میتوانند به ۱۹۵ کشور بدون نیاز به ویزا سفر کنند که گذرنامه این کشور را در صدر فهرست قرار میدهد.
ژاپن در این ردهبندی دوم است و شهروندان این کشور به ۱۹۳ مقصد بدون ویزا دسترسی دارند و با بازیابی مجدد امکان سفر بدون ویزا به کشور همسایه چین، پس از پایان محدودیتهای سختگیرانه دوران همهگیری، به جایگاه دوم بازگشتهاند.
در رده بعدی این شاخص، گذرنامه برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا، فنلاند به همراه کره جنوبی قرار دارد که دارندگان آنها میتوانند بدون روادید قبلی، به ۱۹۲ کشور جهان سفر کنند.
رتبه چهارم این ردهبندی گواهی بر قدرت منطقه بدون مرز شنگن اتحادیه اروپا است که تردد آزادانه برای بیش از ۴۲۵ میلیون شهروند اتحادیه اروپا را تضمین میکند. این جایگاه متعلق به هفت کشور اتحادیه اروپا شامل اتریش، دانمارک، ایرلند، لوکزامبورگ، هلند، نروژ و سوئد است که هر کدام به ۱۹۱ مقصد بدون ویزا دسترسی دارند.
به گزارش سیانان، در جایگاه پنجم، پنج کشور بلژیک، نیوزیلند، پرتغال، سوییس و بریتانیا قرار دارند که شهروندانشان میتوانند به ۱۹۰ کشور بدون نیاز به ویزا سفر کنند.
شکاف در امکان جابهجایی
شاخص هنلی که اکنون ۲۰ سال از فعالیت آن میگذرد، به همت شرکت مشاور شهروندی و اقامت جهانی مستقر در لندن با نام «هنلی و شرکا» (Henley & Partners) ایجاد شد و با بهرهگیری از دادههای اختصاصی انجمن بینالمللی حملونقل هوایی (IATA)، چنانچه گفته شد آزادی سفر به ۲۲۷ کشور و منطقه در سراسر جهان را ارزیابی میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در انتهای این رتبهبندی، یعنی جایگاه ۱۰۶، گذرنامه افغانستان است که بار دیگر در پایینترین رتبه قرار گرفته و دارندگان آن تنها به ۲۶ مقصد بدون ویزا دسترسی دارند، که این تعداد نسبت به سال گذشته، دو مقصد کمتر شده است.
سوریه با دسترسی به ۲۷ مقصد در رتبه ۱۰۵ و عراق هم با دسترسی به ۳۱ مقصد در رتبه ۱۰۴ قرار دارند.
آمار جدید نشان میدهد که شکاف بین آزادیهای سفر شهروندان کشورهای بالای جدول و پایین جدول، هیچگاه به این اندازه عمیق نبوده است.
کریستین اچ. کائلین، رئیس هنلی و شرکا، میگوید: «خود مفهوم شهروندی بر اساس محل تولد که کاملا تصادفی و شانسی است، نیازمند بازنگری اساسی است، زیرا گرم شدن کره زمین، وقوع بلایای طبیعی مکرر و شدید و سکونتناپذیر شدن بسیاری مناطق مردم بسیاری از کشورها را به ترک محل زندگی خود مجبور میکند. همزمان، بیثباتیهای سیاسی و درگیریهای مسلحانه در مناطق مختلف هم افراد بیشماری را وادار میکند در جستوجوی امنیت و پناهگاه، خانههایشان را ترک کنند.»
سقوطکنندگان و صعودکنندگان در فهرست
دیگر گزینهها در فهرست ۱۰ گذرنامه برتر جهان، به جز چند استثنا، همگی کشورهای اروپاییاند. به طوری که در رتبه ششم، استرالیا و یونان قرار دارند و مالت، لهستان و کانادا در رتبه هفتماند، رتبه هشتم به صورت مشترک به کشورهای چک و مجارستان و ایالات متحده اختصاص دارد و کشور استونی جایگاه نهم فهرست را دارد. رتبه ۱۰ هم به صورت مشترک در اختیار لیتوانی، اسلوونی و امارات متحده عربی است.
امارات متحده عربی در زمینه امکان جابهجایی شهروندانش در جهان و آزادی دسترسی به مقاصد مختلف، یکی از موفقیتترین کشورها بوده است. این کشور از سال ۲۰۱۵ تاکنون، امکان سفر آزادانه به ۷۲ کشور بیشتر را برای شهروندانش فراهم و در فهرست هنلی، ۳۲ پله صعود کرده و حالا با دسترسی بدون ویزا به ۱۸۵ مقصد، به جایگاه دهم رسیده است.
چین هم یکی از صعودکنندگان بزرگ در این فهرست است که از رتبه ۹۴ در سال ۲۰۱۵ تا رتبه ۶۰ در سال ۲۰۲۵ بالا رفته است.
در دهه گذشته، فقط ۲۲ گذرنامه از میان ۱۹۹ گذرنامه جهان در این رتبهبندی سقوط کردهاند که برخی نامهای در صدر فهرست سقوطکنندگان حیرتآورند.
در رتبه اول این جمع، ونزوئلا قرار دارد. پس از آن، ایالات متحده دومین سقوطکننده بزرگ است. ارزش گذرنامه این کشور ۷ رتبه سقوط کرده و از جایگاه دوم به نهم رسیده است.
مجمعالجزایر وانواتو در اقیانوس آرام جنوبی در رتبه چهارم سقوطکنندگان قرار دارد و پس از آن پاسپورت بریتانیا است که در رتبه پنجم است، در حالی که قبلا رتبه اول را داشت.
کانادا نیز در فهرست بازندگان رتبه پنجم را دارد و طی یک دهه گذشته، سه پله سقوط کرده است.
معتبرترین گذرنامههای سال ۲۰۲۵
۱- سنگاپور (۱۹۵ کشور)
۲- ژاپن (۱۹۳ کشور)
۳- فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، فنلاند، کرهجنوبی (۱۹۲ کشور)
۴-اتریش، دانمارک، ایرلند، لوکزامبورگ، هلند، سوئد، نروژ (۱۹۱کشور)
۵- بلژیک، نیوزیلند، پرتغال، سوییس، بریتانیا (۱۹۰ کشور)
۶- یونان، استرالیا (۱۸۹ کشور)
۷- کانادا، لهستان، مالت (۱۸۸ کشور)
۸- مجارستان، چک (۱۸۷ کشور)
۹- استونی، ایالات متحده (۱۸۶ کشور)
۱۰- لیتوانی، لتونی، اسلوونی، امارات متحده عربی (۱۸۵ کشور)